Cebir yapı, bağlantı ve miktar üzerine uğraşan bir matematik dalıdır. Bilinmeyen değerlerin, işaret ve harflerle sembolize edilerek kurulan denklemlerle bulunması (yada bilinmeyenlerin arasındaki bağlantının bulunması) esasına dayanır. Cebir temellerini El Harezmi’den alır. Cebir ardı Harezmi’nin “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il - Cebri ve’l-Mukabele” adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır. El Harezmi’den bu yana cebir çok değişmiştir. Cebir bilim dalı, aritmetiğin çözemediği pek çok problemi çözebilmek
2)-Cebir tarihini araştırarak cebiri ilk olarak kimlerin nerelerde kullandığını öğrenin.(tarihsel gelişim)Cebir ile ilgili en eski bilgiler M.Ö. 1700-1600 dan kalan eski Mısır papirüsleri üzerinde yazılmış olarak bulunmuştur. Kullanımı bazı basit denklemlerin çözümlerinden ibaret olduğu ortaya çıkmıştır. Sonradan eski Yunan matematikçileri cebir ile geometriyi ortak kullanmışlardır. Euclid (M.Ö. 300) ve ilk olarak cebirsel semboller kullanan Diophanteus (M.Ö. 275) xy = k2 , x+y = a , x2 - y2 = a2 biçimindeki denklemlerin çözümlerini aramışlardır. Eski zamanlarda Çinliler ve Hintliler de denklem çözmeyi biliyorlardı; Brahmagupta (M.S.628), Mahavira (M.S. 850), Bhaskara (M.S. 1150) cebirsel yöntemlerle bir çok problemi çözmüşlerdir. İslam matematikçileri arasında Mohammed ibn Musa al-KhoWarizmi (M.S. 825) ve al-Karkhi (M.S. 1100) en ünlüleridir. Özellikle, al-KhoWarizmi’nin cebri avrupalılar üzerinde büyük etki göstermiştir. Avrupada ilk olarak, İtalyada cebir öğrenilmeye başlamıştır.Özellikle, ikinci ve üçüncü derece denklemlerin çözülmesine çalışılmıştır. Avrupada cebir ile uğraşan en eski matematikçiler Tataglia (1535), Cardan (1545), Ferrari (1540), Vieta (1590), Harriot (1600) , Descartes (1637) ve Wallis (1655) dir.Daha sonra,cebir Avrupalı matematikçiler tarafından geliştirilmiştir. Ruffini (1803), Abel (1824), Galois (1831) 19-uncu yüzyılın başındaki en önemli matematikçilerdir.
3)-cebirin tarihsel gelişiminde hangi matematikçiler rol oynamıştır ?
Ahmet fergani,Ali kuşcu,Cahit arf.
4)-Geçmişte cebirle uğraşmış türk matematikçileri kimdir ?
Ahmet fergani,Ali kuşcu,Cahit arf.
5)-Türk-islam dünyasında cebirin kullanımı nasıl başlamıştır ve devam etmiştir ?
Objektif olarak hazırlanmış, matematik tarihi eserleri incelendiğinde, açık olarak şu hüküm görü-lür; Matematiğin geniş bir dalı olan cebire ait temel bilgilerin büyük bir çoğunluğu, 8. ile 16. yüzyıl Türk - İslam Dünyası alimleri tarafından ilk olarak ortaya konulmuş ve belli bir noktaya kadar da geliştirilmiştir.
6)-Cebirn çeşitleri nelerdir ?7)-Cebirin kullanım alanları.
8)-Bulduğunuz cevaplardan yola çıkarak günlük hayatta cebire neden ihtiyaç duyulduğu ile ilgili bir metin yazın.
çünkü cebir hayatımızın neredeyse her köşesinde vardır.mesala örnek veriyorum orantıları daha düzgün ve kolay hesaplamamızı sağlar.
9)-Harezminin hayatını araştırıp cebir hakkında yaptığı çalışmaları kısaca yazın.
Lütfi Göker’in 'Matematik Tarihi ve Türk İslam Matematikçilerinin Yeri' adlı eserinde de denildiği gibi Harezmî cebiri müstakil bir bilim dalı haline getiren bilgindir. Yalnız cebiri müstakil bir bilim dalı haline getirmekle kalmamış, zamanın en kapsamlı ve en sistemli cebir kitabını yazarak da kendinden sonraki nesillere cebiri öğreten referans kaynağı olma vasfı kazanmıştır. Harezmî’nin cebirle ilgili konuları kapsayan kitabı onun aynı zamanda Latinceye çevrilen 3 önemli eserinden biri, belki de en önemlisi olan 'El-Kitabü’l Muhtasar fi Hesabi’l Cebr ve’l Mukabele' dir. Bu eserde Harezmî yeni teoremler ve problemlere sunduğu yeni çözüm yöntemleri ile Avrupa matematiğine de ışık tutmuştur.
10)-Şimdiye kadar öğrendiğiniz matematik konularının hangileri cebirle ilgilidir ?
Hemen hemen hepsi mesela geometri,kesirler (v.b)...
12)-Cebirsel ifadelere örnekler yazın.
1) Veli'nin yaşının 3 katının 5 fazlası Ayşe'nin yaşına eşittir. Ayşe 17 yaşında olduğuna göre Veli kaç yaşındadır?
Çözüm:
Veli=x
3x+5=17
3x=17-5
3x=12
3x/3=12/3
x=4
2) (-3x+5) ile (x-7) cebirsel ifadelerinin toplamını bulalım.
Çözüm:
(-3x+5) + (x-7) = -3x+5+x-7
= (-3x+x)+(5-7)
= (-3+1)x + (-2)
= -2.x -2
= -2x-2
13)-Günlük hayattaki alışverişlerinizi,sportif müsabakaların sonuçlarını,matematiksel veriler içeren tablo veya farklı modelleri v.b cebirsel ifadelere dönüştürün.
14)- Cebiri siz keşfetseydiniz ona hangi isimi verirdiniz ?
Kayıp sayı.
15)-"Cebir olmasaydı matematikte ne tür zorluklarla karşılaşılırdı ?sorosunu araştırmalarınızdan yola çıkarak cevaplayınız.
Şöyle zorluklar çıkabilirdi kesirler eksik olabilirdi bu nedenlede oran ve orantılar yanlış olurdu.Sonra bölme işlemlerinde zorlanabilirdik.
17)- Projeniz için bir değerlendirme raporu yazınız.
Bence projem gayet güzel oldu ama resim koyamadım bu yüzden tasarımım pek iç açıcı değil.2 tür renk kullandım projemin sade ve düzenli olması için ve herkezin okurken okuyan kişilerin dikkatini renklerin dağıtmaması için.
18)-Kaynakça bölümüne cebir hakkında bilgi topladığınız kaynakları yazın.
İnternet,kitaplar,ansiklopedi,wikipedia (v.b)...
Hazırlayan= Dilara Kamacı 7/B 401